Niespodziewani goście i pusta lodówka? Jak wyjść z twarzą z takiej sytuacji? Przygotuj pyszne i proste brzoskwiniowe ciasto z patelni. Potrzebujesz kilku podstawowych składników – jajek, mąki, cukru, brzoskwiń z puszki – i tylko jedną patelnię! Przepis na wyjątkowe ciasto z patelni poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.
Ciasto na każdą okazję
Niespodziewana wizyta gości to często test zdolności organizacyjnych. W takich sytuacjach na zrobienie słodkiego poczęstunku mamy zaledwie kilka chwil. Aby przygotować coś z niczego wystarczy wykorzystać podstawowe produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni. Składniki takie jak jaja, mąka, cukier możesz połączyć np. z brzoskwiniami i szczyptą aromatycznego kardamonu. Dzięki tym produktom przygotujesz smaczne i proste ciasto, którym z pewnością zaskoczysz niespodziewanych gości i … przełamiesz kulinarną niemoc!
Brzoskwiniowe ciasto z patelni
Składniki:
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała puszka brzoskwiń
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu np. marki Kamis
Przygotowanie:
Białka jaj ubij z cukrem. Następnie dodaj do nich cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Do ubitych białek powoli dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię. Brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Piecz na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Po upływie tego czasu, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz przez około 5 minut.