Choć lato za nami, nadal możemy korzystać z wielu świeżych produktów, z których można przygotować doskonałe dania. Jesień przynosi ze sobą produkty, które pozwolą przyrządzić pyszne jesienne zupy. Wśród nich aromatyczne grzybowe buliony na bazie borowików, podgrzybków czy kurek. Do akcji wkraczają też sezonowe warzywa.
Czas zaserwować krem z cukinii, brokułową urozmaiconą płatkami migdałów, dziesiątki odmian barszczów. Jesienne zupy możemy też urozmaicić dodatkiem kiełbasy, boczku czy mięsnych klopsików. Ponadto jesień to czas na pyszne, esencjonalne zupy-kremy. Z czego? Wybór duży, ale o tej porze roku pada na dynię – symbol kulinarnej jesieni. Ta prosta zupa z dodatkiem świeżego imbiru rozgrzeje nas idealnie w chłodne dni.
Doskonały smak jesiennych zup zapewnią buliony Knorr. Sprawią, że będą idealnie doprawione i bardzo aromatyczne. Podczas przyrządzania grzybowej pomoże Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dzięki któremu zupa będzie pachnąca i intensywna w smaku. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo. To będą smaki tej jesieni!
A oto propozycje szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałe jesienne zupy:
Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
– świeże grzyby leśne lub pieczarki – 500 g
– Bulion grzybowy Knorr – 2 szt.
– makaron kokardki – 100 g
– cebula – 1 szt.
– tymianek świeży lub suszony – 2 łyżki
– ząbek czosnku – 3 szt.
– śmietanka – 250 ml
– olej – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.
3. Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr, by zupa była bardzo aromatyczna. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.
4. Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.
Jesienna zupa krem z dyni
Składniki:
– dynia np. Hokkaido – 1 kg
– Rosół z kury Knorr – 1 szt.
– mleko kokosowe – 200 ml
– cebula – 1 szt.
– ząbek czosnku – 1 szt.
– kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
– brązowy cukier – 1 łyżka
– pestki z dyni – 50 g
– olej rzepakowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.
2. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr, by danie zyskało głęboki smak. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
3. Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.
Mamy do rozdania nagrody ufundowane przez Knorr!!!
Aby wygrać wystarczy podać swój przepis na jesienną zupę z użyciem bulionów Knorr. Swoje propozycje należy wysłać na adres e-mailowy: konkurs@naszbiznes24.pl. W tytule e-maila należy napisać „Jesień z Knorr”, w treści imię i nazwisko, nr telefonu kontaktowego oraz przepis. Najlepszy przepisy nagrodzimy zestawem garnków oraz bulionami Knorr. Pozostałych szczęśliwców zestawami bulionów Knorr. Zwycięzców powiadomimy telefonicznie o wygranej.