W Jedlinie warzą piwo

Jedliński browar oferuje klientom, aż cztery rodzaje chmielowego trunku.

Jasne typu pils „Jaśnie Książę”, pszeniczne „Pszeniczny Pan”, ciemne o czerwonej barwie „Czerwony Baron” oraz piwo marcowe „Marcowa Dama”. Niepowtarzalne receptury orzeźwiającego napoju z pianką opracował Krzysztof Ozdarski, browarnik z kilkunastoletnim doświadczeniem.

Świeżego piwo leje się w browarze już od maja. Browar jest częścią kompleksu restauracyjno-hotelowego, składającego się z XIX-wiecznego pałacu – Pałacu Jedlinka oraz trzygwiazdkowego hotelu – Hotel Jedlinka. Miejsce to ma bogate, ponad 180-letnie, tradycje warzenia. Browar ma na wyposażeniu nowoczesną warzelnię z automatyką i sterowaniem komputerowym, która może osiągnąć wydajność 300 tys. litrów piwa rocznie. Całą instalację wykonała bawarska firma Joh. Albrecht Brautechnik.

Budynek obecnego browaru znajduje się obok dawnego browaru. W jego skład wchodzą : ogródek piwny, restauracja dla 55 osób oraz hostel z 35 miejscami noclegowymi. Takie połączenie browaru, restauracji i pokojów dla gości można często spotkać na przykład w Bawarii.

 

 

 

Powiązane artykuły