W Złotym Psie gotują się na otwarcie

Rzemieślnicze piwo, a także autorska kuchnia, bazująca na produktach z Dolnego Śląska. Kucharze mają też laboratorium, w którym będą poszukiwali nowych smaków. Poznaj mistrzów kuchni Złotego Psa.

W kamienicy Pod Złotym Psem w Rynku na gości czeka już 250 miejsc w sali na 1. piętrze i w klimatycznych piwnicach. Browar restauracyjny Złoty Pies wyróżnia przede wszystkim rzemieślnicze, warzone na miejscu piwo. Na dodatek będzie tam nawet 10 piwnych premier w roku – od Lagera, przez pszeniczne, piwo typu IPA, po mniej znane style. Każde piwo ma własną, niepowtarzalną nazwę nawiązującą do jednej z ras psów (na przykład Lager to Bokser, a IPA – Pitbull).

Rzemieślniczemu piwa towarzyszy autorska kuchnia. Odpowiadają za nią Patryk Mruk, executive chef Złotego Psa, oraz jego zastępca – Piotr Koziński. Obaj wpatrzeni w kuchnię polską – tradycyjną i nowoczesną, którą chcą rozwijać. Tworząc menu Złotego Psa inspirowali się kuchnią „piwną” z różnych regionów świata – potrawy są dopasowane do smaków piwa w Złotym Psie. Poza tym dania bazują na dolnośląskich produktach regionalnych.

– Fascynują mnie kuchnie europejska i fusion, ale przede wszystkim przełożenie tego rodzaju kulinarnych doświadczeń na grunt polski – mówi Patryk Mruk, executive chef Złotego Psa.

Jak trafił do browaru? Szukał miejsca, w którym mógłby być szefem kuchni z dużą swobodą i możliwością rozwoju.

– Miałem wiele możliwości. Wybrałem kuchnię Złotego Psa, ponieważ to było największe wyzwanie. Należało stworzyć autorski profil browaru restauracyjnego – dodaje Patryk Mruk.

Szef kuchni sam dobrał cały zespół. Sous chefem, czyli jego zastępcą i ścisłym współpracownikiem, został Piotr Koziński. Fascynuje go wykorzystanie produktów regionalnych. Prywatnie jest członkiem Slow Food Dolny Śląsk. Jesienne menu Złotego Psa jest już gotowe, a to dopiero początek.

– Oprócz kuchni chciałem też mieć laboratorium kuchenne do testów i opracowywania nowych dań. Złoty Pies to zapewnił. Pasjonuje nas poszukiwanie nowych smaków. Sezonowe menu daje pod tym względem ogromne możliwości – podkreśla Patryk Mruk.

Otwarcie browaru restauracyjnego Złoty Pies już wkrótce.

(Kris)

Powiązane artykuły