Wrocławski Sofitel piecze walizkę

Każdego roku Sofitel Wroclaw Old Town celebruje Święta Bożego Narodzenia, piekąc tradycyjne francuskie ciasto Bûche de Noël.

Tym razem cukiernicze dzieło inspirowane jest walizką Louis Vuitton.

Bûche de Noël, czyli „bożonarodzeniowe polano” przygotowuje się we Francji z podobną estymą, jak polskie pierniki. Tradycja sięga XII wieku, kiedy to w krajach frankońskich istniał zwyczaj przynoszenia do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku w świąteczny wieczór 25 grudnia. Przed paleniem skrapiano polano oliwą lub słodkim winem z ostatnich zbiorów winogron.

Gwarantowało to bogactwo i urodzaj na cały rok dla wszystkich członków rodziny. Tradycja przetrwała wiele wieków, aż do momentu, gdy pojawiły się piece żeliwne. Dziś na znak tej pięknej tradycji piecze się słodkie ciasto i zapala świece. Marka Sofitel co roku organizuje konkurs na najpiękniejsze ciasto Bûche de Noël dla wszystkich swoich hoteli na świecie. W tym roku to nie lada wyzwanie, ponieważ słodki przysmak ma symbolizować 50. rocznicę istnienia marki oraz musi nawiązywać do polskiej kultury. Hotel Sofitel Wroclaw Old Town postanowił stworzyć ciasto w kształcie walizki, która symbolizuje 50 lat podróży marki, a kolorowy folklor nawiązuje do tradycji słowiańskiej.

(Pa)

Powiązane artykuły