„Złoty Pies” już otwarty

W kamienicy Pod Złotym Psem we Wrocławiu można już zamawiać rzemieślnicze piwo, a także wypróbować kuchni sezonowej. Browar restauracyjny zaczął właśnie funkcjonować.

Bokser, Pitbull, Buldog, Golden Weizen, a także carpaccio ze słoniny „Niemczańskiej” czy jesiotr z Kotliny Kłodzkiej w sosie na bazie piwa pszenicznego to tylko niektóre ze specjałów.

Złoty Pies, czyli nowy browar restauracyjny na wrocławskim rynku oferuje cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Ich nazwy nawiązują do ras psów – Bokser (Lager), Pitbull (IPA), Buldog Amber (wariacja na temat marcowego) i Golden Weizen (pszeniczne).

W głównej sali na pierwszym piętrze stoją kadzie, gdzie rozpoczyna się warzenie piwa. Fermentownia i leżakownia znajduje się w podziemiach. Cały proces warzenia można obserwować, a w niektórych etapach nawet uczestniczyć, na przykład samemu dorzucić słody i chmiele wybrane przez piwowara lub sprawdzić niektóre parametry warzonego piwa. Wszystko zgodnie z ideą live brewing.

Browar proponuje też koktajle i radlery na bazie tutejszych piw i lemoniady. Barmani przyrządzają koktajle alkoholowe odtworzone z receptur z 1886 roku autorstwa legendarnego amerykańskiego barmana Jerrego Thomasa. Napijemy się tu lokalnych wódek i napitków, w tym „Sztygarówki” z Wałbrzycha.

W menu są potrawy autorskie, przygotowanego na bazie produktów regionalnych specjalnie wyszukanych przez kucharzy. Wśród nich znajdziemy carpaccio ze słoniny „Niemczańskiej”, szczęśliwą jagnięcinę, deskę serów zagrodowych (z Dolnego Śląska) czy filet z jesiotra (z Kotliny Kłodzkiej) w sosie na bazie piwa Golden Weizen warzonego oczywiście w Złotym Psie.

– Stawiamy na wyroby z Dolnego Śląska dlatego, że są znakomite, a poza tym dostajemy je w ciągu 1-2 dni. To bardzo ważne, ponieważ bez świeżego i wysokiej jakości produktu nie ma dobrej kuchni. Menu Złotego Psa jest sezonowe. Poza tym cały czas szukamy nowych produktów z regionu i wykorzystujemy ich potencjał – mówi Patryk Mruk, szef kuchni Złotego Psa

Oprócz części pubowej i restauracyjnej, dla gości już wkrótce dostępne będą piwnice z klimatyczną cegłą i łukowymi sklepieniami. Znajduje się tam kilka mniejszych sal, gdzie napijemy się piwa w kameralnej atmosferze. Na gości browaru czeka w sumie 5 barów.

Browar restauracyjny Złoty Pies otwarty jest od niedzieli do środy w godz. 11-24, a od czwartku do soboty w godz. 11-2. Ceny piwa wahają się od 10 do 14 zł.

(KrzKr)

Powiązane artykuły