Prosecco, szampan, cava i lambrusco. Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.
– Wina musujące orzeźwiają, gaszą pragnienie i dobrze komponują się z jedzeniem. Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzą ich różne typy i na jaką okazję będą pasowały. Na popołudniowy chillout na balkonie, czy ciepły wieczór w przydomowym ogrodzie polecam prosecco i lambrusco, zaś na wyjątkowe okazje warto wybrać szampana, który zachwyci jakością. Dobrym wyborem będzie również cava, która jest również wytwarzana metodą tradycyjną. – mówi Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.
Prosecco
Prosseco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które produkuje się ze szczepu glera. Jest jednym z najchętniej wybieranych win musujących w Polsce zarówno w sklepach jak i restauracjach. Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze podawane z butelki i pochodzić wyłącznie z Veneto – nie dajmy wprowadzić się w błąd winom z innych włoskich regionów, które wytwarzają wina musujące o swoich specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco.
Lambrusco
Lambrusco to wino musujące z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco. Wersja amabile (lekko słodka) pasuje zarówno do delikatnych deserów jak i dań z grilla.
Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej wytwarzane są z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.
Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Jednak ostatnio coraz popularniejsze stają się wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.
Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
– Na butelkach win musujących spotkamy różne oznaczenia, których znajomość przyda się przy dokonywaniu zakupów. Przede wszystkim pamiętajmy o specyficznej dla tych win skali słodkości. „Brut” świetnie komponuje się z jedzeniem, ale możemy podawać go również jako aperitif. Zazwyczaj jest lekko wytrawny, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz. Pamiętajmy jednak, że w przypadku win spokojnych będzie to wino wytrawne. Słodkie wina musujące możemy podawać do deserów lub w ich miejsce na koniec posiłku. – wyjaśnia Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.
Przedstawiamy określenia dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
- brut nature (bardzo wytrawne)
- extra brut
- brut
- extra dry, extra sec, extra seco
- dry, sec, seco
- demi sec, semi seco
- doux, sweet, dulce (wino słodkie)
Jak szybko schłodzić wino musujące?
– Aby w pełni docenić smak i aromat win musujących, je powinniśmy schłodzić do 8°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody. Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut. – podpowiada Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.
MaJa