Chrupiące sałatki na wiosnę

Wiosną przyroda budzi się do życia: w parkach pojawiają się przebiśniegi i krokusy, zakwitają drzewa. Zielono może się też zrobić na naszym talerzu. Lekkie, wiosenne sałatki z nowalijkami, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami dodadzą nam nie tylko energii, ale też zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami

Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę – królową nowalijek – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal). Idealnie sprawdzi się w wiosennej sałatce z chrupiącymi ziarnami od Bakalland.

Sałatka wiosenna

Składniki:

Bakalland_Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami350 g rukoli

100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

5 dużych rzodkiewek

Szczypiorek

Sól, pieprz

Dressing:

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.

Sałatka Waldorf

Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.

Składniki

Bakalland_Sałatka Waldorf2 jabłka

1 mały seler (do 150 g)

50 g rodzynek bursztynowych Bakalland

2 garści rukoli

1 cebula dymka

100 g orzechów włoskich Bakalland

Pieprz, sól

Sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sok wyciśnięty z połowy cytryny

3 łyżki majonezu

Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.

Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami od Bakalland, która dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.

Składniki:

Bakalland_Chrupiąca sałatka z awokado i żurawiną1 awokado

1 czerwona papryka

2 świeże pomidory

100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

50 g żurawiny suszonej Bakalland

Szczypiorek

2 łyżeczki sezamu

Dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

Sok wyciśnięty z połówki cytryny

Sól

Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland.

(Kris)

Powiązane artykuły