Gęś, królik i pasztet made in Silesia

Trzy kolejne dolnośląskie przysmaki znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Wędzony pstrąg kłodzki, pasztet z królika ze szpinakiem oraz spytkowska gęś nadziewana naleśnikami to specjały z Dolnego Śląska wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z Dolnego Śląska na liście znalazły się już 44 produkty. Przez ostatnie trzy lata na listę wpisywano po sześć produktów. Pstrąg kłodzki wpisany został już 2012 roku, ale w wersji wędzonej znalazł się na liście dopiero teraz. Wędzenie trwa kilka godzin i wymaga użycia odpowiedniego drewna – dębowego i olchowego. Wcześniej ryba jest marynowana w specjalnej solance.

Pasztet z królika ze szpinakiem to specjał mieszkańców z okolic Oborników Śląskich, którzy przechowują tradycję  góralskich rodzin przesiedlonych na Dolny Śląsk po II wojnie światowej w te tereny.

Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami powstaje według przepisu prababci sołtys Spytkowa Grażyny Legeżyńskiej –  Melanii, która wymyśliła tę potrawę na Kresach pod Lwowem.

Na ministerialną listę produktów tradycyjnych utworzoną w 2005 roku mogą być wpisywane specjały, których metody wytwarzania są przynajmniej od 25 lat znane w danym regionie. Przed wpisem muszą być przeprowadzone przez etnografa trzy wywiady z osobami, które znają recepturę danego produktu i same je przyrządzają.

 (Pa)

Powiązane artykuły