Gessler w Świdnicy

Magda Gessler, znana polska restauratorka odwiedziła Świdnicę i będzie tutaj przeprowadzała swoje „Kuchenne rewolucje”.

To pierwsza wizyta Gessler z programem w dawnym województwie wałbrzyskim.

Magda Gessler i ekipa programu „Kuchenne rewolucje” pojawiła się w świdnickiej restauracji Stary Browar. To miejsce, które powstało na obrzeżach miasta, w dzielnicy Kraszowice. Serwuje kuchnię polską i włoską. Niestety, w mieście jest mało znana. Po rewolucjach zapewne się to zmieni, bo każdy z zaciekawieniem spróbuje potraw znanego restauratora.

fot. Kuchenne rewolucje | Kuchenne rewolucje mobilizuję

fot. Kuchenne rewolucje | Kuchenne rewolucje mobilizują

 

 

 

Sprawa owiana jest tajemnicą. Rozmowy z właścicielem obiektu – Markiem Kowalskim są krótkie. Nic nie może powiedzieć, obiekt jest wynajęty na czas programu i nie wolno do niego wchodzić. Obiecuje w bliżej nieokreślonym czasie konferencję prasową. W dniu przybycia restauratorki do lokalu na  Fun Page pojawiło się ogłoszenie, że szuka ona kucharza. Można więc sądzić, że atmosfera jest gorąca, a zmiany duże.

 

 

 

Przy okazji warto wspomnieć o miejscu usytuowania restauracji. Powstała w dawnym browarze. Obiekt wybudował w 1866 roku właściciel fabryki maszyn rolniczych E. Januschek. Posiadał  już wtedy własną restaurację. Od końca XIX wieku jego właścicielem był S. Pringsheim (posiadał także inne browary na Śląsku). W browarze w Kraszowicach wytwarzano piwo monachijskie (piwo dolnej fermentacji, mało chmielone), piwo typu pilzneńskiego, piwo czarne kulmbachskie (zwane również „Schöps”), słodowe oraz piwo karmelowe. Po pierwszej wojnie światowej browar ten został kupiony przez właścicieli browaru w Sobótce-Górce. W 1923 roku została założona spółka akcyjna Schlesische Nahrungsmittel Werke Aktiengesellschaft Croischwitz. W pomieszczeniach browaru uruchomiono fabrykę margaryny i tłuszczów spożywczych.

fot. stary browar | Stary Browar przeżywa rewolucje. Kuchenne rewolucje

fot. stary browar | Stary Browar przeżywa rewolucje. Kuchenne rewolucje

Obecny właściciel obiektu nawiązał do tradycji restauratorskich tego miejsca. O wynikach „Kuchennych rewolucji” mieszkańcy będą mogli się przekonać już wkrótce, a odcinek ma być emitowany pod koniec roku.

(Pa)

Powiązane artykuły