Lasagne dla Biedronki produkowane w Opolu

Na początek 50 osób, a potem trzykrotnie więcej znajdzie pracę w nowo otwartym zakładzie Pasta Food Company na terenach Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Opolu.

W fabryce produkowane są lasagne między innymi dla sieci sklepów Biedronka.

Zakład jest wspólnym przedsięwzięciem francuskiej firmy Stefano Toselli, lidera na  rynku schładzanej lasagne oraz belgijskiej Ter Beke, producenta świeżej żywności.

Budowa zakładu trwała dwa lata i kosztowała ponad 80 mln zł. Zakład w Opolu ma powierzchnię 8 tys. m2 i wyposażony został w nowatorskie linie do produkcji lasagne.

Pasta-Food-otwarcie-1-1024x678– Sektor spożywczy zawsze był silny na Opolszczyźnie. Nie jest więc zaskoczeniem, że zdecydowaliśmy się na inwestycje właśnie w tym regionie. Projekt możemy uznać za zrealizowany. Teraz Belgowie wraz z Francuzami będą produkować w Polsce włoskie jedzenie – przyznaje Maciej Wajs, dyrektor zakładu.

 

– Mamy nadzieję otworzyć się nie tylko na nowych, polskich klientów, ale zdobyć również inne rynki europejskie. Naszym celem jest zatrudnić w Opolu co najmniej 150 osób i osiągnąć obrót 250 mln złotych rocznie – zdradza Dirk Goeminne, dyrektor zarządzający Ter Beke.

(ANAG)

Powiązane artykuły