PERRIER prezentuje swoją pierwszą na świecie butelkę z plastiku z recyklingu enzymatycznego

Francuska marka gazowanej naturalnej wody mineralnej PERRIER zaprezentowała swoją pierwszą butelkę wykonaną w 100% z przetworzonego tworzywa PET, uzyskanego dzięki przełomowej metodzie recyklingu enzymatycznego. Innowacyjna technologia pozwala przetwarzać każdy rodzaj PET niemal bez ograniczeń przy zachowaniu jego najwyższej jakości, w efekcie pozwalając na zwiększenie ilości poddanego recyklingowi plastiku. To prawdziwy kamień milowy na drodze marki w poszukiwaniu zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych.

 

PERRIER nieustannie poszukuje innowacyjnych rozwiązań w zakresie zrównoważonych opakowań, współpracując w tym celu z zewnętrznymi ekspertami oraz wspierając start-upy, które mogą mieć istotny wkład w sprostaniu temu wyzwaniu. Jako część Nestlé Waters, marka dołączyła także do globalnego konsorcjum z Carbios – francuską spółką z sektora biotechnologii i ochrony środowiska, pracującą nad innowacyjną metodą recyklingu enzymatycznego.

Rewolucyjna technologia Carbios wykorzystuje enzymy pochodzące z naturalnie występujących mikroorganizmów, które rozkładają PET na części składowe. Ten przełomowy proces umożliwia wielokrotne przetwarzanie każdego tworzywa PET, niezależnie m.in. od jego barwy (w tym tworzywa, które z różnych względów nie mogą być poddane recyklingowi mechanicznemu, a więc mogłyby np. trafić na składowisko). Tak uzyskiwany PET z recyklingu pod względem właściwości i jakości odpowiada materiałowi pierwotnemu oraz może być wykorzystany do produkcji nowych butelek na wodę i napoje, które również nadają się do przetworzenia. W ten sposób tworzy się nieskończony, w pełni zamknięty obieg tego materiału, pozwalający na znaczące zwiększenie ilości plastiku poddanego recyklingowi.

W centrum badawczo-rozwojowym Nestlé we Francji, poszukującym rozwiązań dla biznesu Waters, technologię opracowaną przez Carbios wykorzystano do wyprodukowania pierwszych prototypowych butelek PERRIER o pojemności 0,5 L. Opakowania przeszły restrykcyjne badania oraz w najwyższym stopniu spełniły oczekiwania – zarówno pod względem jakości i bezpieczeństwa, jak i wytrzymałości na ciśnienie wody z bąbelkami, które są nieodłącznym elementem PERRIER. Zadbano również o zachowanie charakterystycznego designu i zielonego koloru butelki tej ikonicznej marki.

Oprócz partnerstwa z Carbios, marka PERRIER wspiera także inne projekty z zakresu zrównoważonego rozwoju, m.in.: Biotic, którego celem jest stworzenie bio-plastiku z odpadów rolniczych czy Plastiskul, gdzie plastik jest przetwarzany w przedmioty codziennego użytku, np. meble.

O Nestlé Waters na świecie

Numer 1 na świecie w produkcji wody butelkowanej. Nestlé Waters działa w 30 krajach, produkcja odbywa się w 87 zakładach, w których pracuje blisko 28 tysięcy pracowników. W portfolio Nestlé Waters znajduje się 48 unikatowych marek (od naturalnych wód mineralnych po wody stołowe), włączając w to markę Nestlé Pure Life, wodę Acqua Panna, wody gazowane Perrier i S.Pellegrino oraz rozlewaną w Polsce naturalną wodę mineralną Nałęczowianka. Poprzez te marki Nestlé Waters zachęca całe rodziny do picia większej ilości wody oraz napojów na bazie naturalnych składników, współpracuje z lokalnymi społecznościami, by chronić wspólne zasoby wodne, a także opracowuje kompleksowe rozwiązania w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych, w celu zmniejszenia wpływu na środowisko.

O wodzie PERRIER

PERRIER to gazowana naturalna woda mineralna o niepowtarzalnym i orzeźwiającym smaku. Wyjątkowa zawartość bąbelków sprawia, że jest idealnym składnikiem do koktajli i napojów. Historia wody PERRIER rozpoczęła się w 1863 roku w Vergèze na południu Francji. Dziś marka jest rozpoznawalna na całym świecie dzięki swojej kultowej zielonej butelce, ciesząc się popularnością w ponad 140 krajach. Marka jest zaangażowana w poszukiwanie efektywnych i kreatywnych rozwiązań, budujących bardziej zrównoważony świat i chroniących jego naturalne zasoby.

 

Powiązane artykuły