Piekarnia Frąckowiak 63 lata tradycji wypiekania pieczywa

 

Pierwsza Piekarnia Frąckowiak powstała w 1945 roku.

Ponad 63-letnia tradycja wypiekania znakomitego pieczywa na ojcowskiej recepturze opartej tylko na naturalnych kwasach to podstawa sukcesu tej firmy. To dzięki niej wypieki mają niezmiennie wysoką jakość i wyjątkowy smak.

Założycielem biznesu był Jan Frąckowiak, ojciec obecnego właściciela. Ojciec Henryka Frąckowiaka urodził się w małej wiosce Rozdrażew w byłym województwie poznańskim. Miał aż 11 rodzeństwa. Trudna sytuacja materialna zmusiła go w młodym wieku do wyjazdu z rodzinnych stron i nauki zawodu piekarza. Dopiero po wojnie wrócił do Rozdrażewa. Tam poznał swoją wielką miłość – Helenę, pochodzącą z oddalonego o 15 km od rodzinnej wioski Krotoszyna. Młode małżeństwo postanowiło osiedlić się na zachodzie Polski, wówczas „ziemiach obiecanych”. Na swój nowy dom wybrali Wałbrzych, w którym mieszkał brat Jana, Franciszek. To on pomógł znaleźć Janowi, starą poniemiecką piekarnię przy ul. Dubois w dzielnicy Biały Kamień. Piekarnia istnieje do dziś. W latach 80-tych, kiedy prywatne firmy napotykały wiele trudności ze strony władz, Jan Frąckowiak został zatrzymany przez Urząd Bezpieczeństwa. Powodem aresztowania był wyższy status materialny. Jan Frąckowiak spędził w więzieniu ponad rok (6 miesięcy w wałbrzyskim zakładzie karnym i 6 miesięcy we wrocławskim zakładzie karnym). W styczniu 1981 roku wrócił do ukochanej rodziny. To jednak nie był ten sam człowiek z pasją, którego pamięta syn Henryk. Nadszarpnięte zdrowie, psychika oraz poczucie niesprawiedliwości systemowej doprowadziły do szybkiej śmierci głowy rodziny. Rodzinnym interesem kieruje od tej pory Helena Frąckowiak. W prowadzeniu firmy pomaga 27-letni syn Henryk, który dzieli dzień pracy między kopalnię i piekarnię. Po obaleniu komunizmu Henryk Frąckowiak wyjeżdża do pracy za granicę. Początkowo miał pomagać przy winobraniu we Francji,trafia jednak do niemieckiej piekarni, gdzie poznaje nowoczesne technologie wypiekania pieczywa. Od tej pory zawód piekarza staję się dla Henryka Frąckowiaka pasją. Po 4 latach pracy na obczyźnie udaje mu się zgromadzić odpowiedni kapitał na zakup używanej piekarni. Niemieckie maszyny przywozi do Wałbrzycha. Aktualnie sieć Piekarni Cukierni Frąckowiak dysponuje już 16 punktami sprzedaży. Rodzinne tradycje razem z z matką Heleną, Henrykiem Frąckowiakiem kontynuują również żoną Alicja oraz trzy córki Paulina, Sandra i Katarzyna. W piekarniach i cukierniach jednego z największych dostawców pieczywa w Wałbrzychu, Świebodzicach, Kamiennej Górze, Mokrzeszowie i Lubawce główny nacisk kładziony jest na jakość, nowości asortymentowe i ich różnorodność. W piekarniach i cukierniach znajdziemy szeroki asortyment pieczywa oraz wszelkiego rodzaju słodkości. Piekarnia oferuje szeroką gamę wysokogatunkowego pieczywa, wśród których na szczególną uwagę zasługuje chleb BALTAZAR. Jego wyjątkowa gąbczasta struktura miękiszu oraz specyficzny proces technologiczny został doceniony przez konsumentów, dzięki czemu cieszy się on wysokim popytem na rynku.

Piekarnie i cukiernie Frąckowiak zdobyły także wiele innych wyróżnień m.in. Puchar Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej za doskonały chleb wiejski, statuetkę Lidera Przedsiębiorczości roku1998 i 2001, II miejsce w prestiżowym plebiscycie Muflony 2005 i 2006 oraz statuetką Muflona2099 w kategorii Najlepszy Produkt.

 

Powiązane artykuły