Śląska Piernikarnia w Niemczy zaprasza

W Niemczy powstała Śląska Piernikarnia, czyli miejsce przywracania tradycji piernikarskich, które swe korzenie mają jeszcze w czasach prasłowiańskich. Poznasz tu tajniki tego zapomnianego rzemiosła, także podczas warsztatów wyrabiania pierników!

Podobnie jak na całym Śląsku również w Niemczy do końca XIX wieku istniała Piernikarnia (obecnie Tabak w Rynku). Piernikarstwo to jeden z najstarszych i najtrwalszych elementów dziedzictwa kulturowego Śląska.

Zwyczaj wypiekania pierników ma swe pierwsze potwierdzenie źródłowe już w 1293 r. w Świdnicy, stanowiąc najstarszą wzmiankę o piernikarzach w Europie Środkowej. Pierwsze toruńskie źródła są 100 lat późniejsze! Od średniowiecza, aż po początki XX w. na terenie całego historycznego Śląska piernikarze wyrabiali niezwykłe przysmaki jakimi są pierniki.

Początkowo pierniki były spożywane przez cały rok i nierzadko stosowane w celach medycznych. Przez wieki z uwagi na wysokie ceny przypraw stanowiły wykwintny smakołyk tylko na stołach najbogatszego duchowieństwa, szlachty i mieszczaństwa. Największy rozkwit piernikarstwa na Śląsku przypada na XVII i XVIII w., a jego głównymi ośrodkami były Wrocław, Nysa i Świdnica. Szczególnie piękne są misternie rzeźbione formy piernikarskie z tego czasu. W XIX w. zniesienie przymusu cechowego, industrializacja i coraz popularniejszy cukier spowodowały, iż pierniki stały się powszechnie dostępne. Obecne na jarmarkach, odpustach, zabawach i w ośrodkach pielgrzymkowych są przysmakiem, podarunkiem, pamiątką oraz ozdobą, stanowiąc element obrzędowości ludowej.

W Piernikarni Śląskiej można poznać tajniki tego współcześnie zapomnianego rzemiosła. Przygotowana ekspozycja przybliża historię, bogatą symbolikę oraz znaczenie pierników w kulturze regionalnej. Dzięki pracowni piernikarskiej można obejrzeć zwyczajowe, drewniane formy, dotknąć tradycyjnych składników, a także poczuć ich niezrównany zapach. Szczególnie polecamy warsztaty wyrabiania historycznych pierników, które pozwolą zanurzyć się w dawnej tradycji regionu, ale także przeżyć niezapomnianą przygodę. Można tu odkryć ich sekretną recepturę, własnoręcznie wyrobić ciasto i za pomocą tradycyjnych klocków piernikarskich uformować je wedle starych wzorów. Poznanie historii starośląskich pierników to radość i zabawa dla osób w każdym wieku, ale także przyjemność dla ducha i ciała. Tu historia ma aromat i smak.

Wizyta w Piernikarni wymaga wcześniejszej rezerwacji miejsc. Wstęp na ekspozycję jest bezpłatny, natomiast bilety na warsztaty to koszt 11 zł za bilet normalny i 9 zł za bilet ulgowy.

Dane kontaktowe: telefon 506 330 871, e-mail: piernikarnia@muzeumniemcza.pl, adres: 58-230 Niemcza, ul. Dębowa 10.

(ANAG)

Powiązane artykuły