Coraz bliżej Święta Bożego Narodzenia …… czas aby w naszych domach zagościł zapach pieczonych pierniczków. Cukiernia Bis przy ul. Westerplatte 23 w Świdnicy, która ma 30 letnią tradycję wypieków ciast, ciastek i ciasteczek, udostępnia swój przepis na pyszne, świąteczne pierniczki.
Przepis na domowe pierniczki:
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 2 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki masło
- 3 duże jaja
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Wykonanie:
Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Zagniatamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Domki i choinki z piernika są dostępne w Cukierni Bis przy ul. Westerplatte 23 w Świdnicy.