Świąteczne pierniki

Coraz bliżej Święta Bożego Narodzenia …… czas aby w naszych domach zagościł zapach pieczonych pierniczków. Cukiernia Bis przy ul. Westerplatte 23 w Świdnicy, która ma 30 letnią tradycję wypieków ciast, ciastek i ciasteczek, udostępnia swój przepis na pyszne, świąteczne pierniczki.

Przepis na domowe pierniczki:

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 2 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki masło
  • 3 duże jaja
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Wykonanie:

Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Zagniatamy ciasto.

Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Domki i choinki z piernika są dostępne w Cukierni Bis przy ul. Westerplatte 23 w Świdnicy.

www.cukierniabis.pl 

Powiązane artykuły