Sztuka różnorodności, czyli nowe menu w Zamku Topacz

Restauracja w Zamku Topacz, mieszcząca się w najbardziej reprezentatywnej części resortu, wprowadziła nowe menu, którego motywem przewodnim jest sztuka różnorodności.  Miejsce prowadzone jest przez doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa, który tworzy swoje kulinarne arcydzieła na oczach gości, dzięki połączeniu części kuchennej z salą restauracyjną. Czym wyróżnia się nowe menu oraz czego będziemy mogli spróbować w podwrocławskiej restauracji?

Inspiracją do stworzenia nowego menu były dla Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz podróże kulinarne oraz sezonowość. Na wprowadzenie zmian wpływ miały również staże w Niemczech i Anglii, które Rafał Borys odbył w ostatnim czasie.

Praca z kucharzami z różnych stron świata pozwoliła mi poznać rozwiązania kulinarne, których do tej pory nie stosowałem w swojej kuchni. Zupełnie inne temperatury pieczenia mięs, nowatorski sposób przygotowywania ryb, czy wędzenie masła – dzięki tym zabiegom razem z zespołem stworzyliśmy niezwykle ciekawe smaki, które czekają na gości naszej restauracji – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Nowe menu to ukłon i szacunek do produktu, a także ogromna różnorodność. Każda pozycja jest inna i niepowtarzalna, dzięki łączeniu różnorakich technik i produktów, takich jak polskie sery i mięso, ale również polski kawior Menu nie jest dedykowane konkretnemu odbiorcy – każdy z pewnością znajdzie w nim coś odpowiedniego dla siebie. Jego motyw przewodni doskonale oddaje hasło „sztuka różnorodności”. Gotowanie, tak jak i odpoczynek, jest bowiem dla twórców tego wyjątkowego miejsca, jakim jest Zamek Topacz, prawdziwą sztuką.

W nowym menu znajdziemy takie propozycje jak:

  • Troć wędrowna, kawior z jesiotra, kalafior, wędzone masło, szpinak, rybny veloute.
  • Polędwica wołowa, boczniaki, brokuł, soczewica, foie gras, szalotka, potrójnie gotowane frytki.
  • Comber z sarny, dynia, burak, marchewka, borowik, puree ziemniaczane.

Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom.

Restauracja w Zamku Topacz znalazła się w przewodniku kulinarnym „Gault&Millau Polska 2017”, otrzymując 13 punktów i 2 czapki.

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

(Kris)

Powiązane artykuły