Warsztaty kulinarne w Manufakturze

Zdrowo, szybko i pysznie – świdniccy gimnazjaliści już wiedzą, jak bić, gnieść i siekać, żeby było soczyście. Mowa oczywiście o technikach gotowania, których młodzież uczyła się podczas warsztatów kulinarnych w Manufakturze w Świdnicy.

Restauracja Manufaktura gościła klasę III z gimnazjum nr 3 w Świdnicy. Uczniowie, w ramach realizacji nagrody zdobytej dla klasy przez 16-letnią Angelikę, w konkursie plastycznym, zostali zaproszeni na obiad. Wyjątkowy obiad, bo Manufaktura nie podała młodzieży zamówionych wcześniej z karty dań, ale rozdała gościom noże, deski i półprodukty, z których pod okiem szefa kuchni, Justyny Zając, sami przygotowywali posiłek.

– Muszę przyznać, że uczniowie spisali się na medal. Dzieciaki podzielone w grupach lepiły kluski śląskie, obrabiały mięso, ubijały kotlety a następnie faszerowały piersi i przygotowywały mizerię. Efekty naprawdę były świetne i, co najważniejsze, smaczne. Myślę, że przynajmniej kilku z nich mogłoby z powodzeniem wiązać swoją przyszłość z gastronomią – uśmiecha się Justyna Zając komentując efekty prac gimnazjalistów.

Uczniowie po przygotowaniu dań przeszli do Cinema 3D, gdzie czekała na nich kolejna część nagrody, czyli sponsorowany przez Manufakturę seans filmowy. A po filmie oczywiście wspólny obiad w Manufakturze.

Manufaktura w 2016 r. obchodzi pierwszą rocznicę działalności. Restauracja, po zmianach, otwarta została w maju 2015 r. Sam budynek natomiast świętuje 150-lecie. Właśnie z tych dwóch okazji Manufaktura zorganizowała konkurs plastyczny pod tytułem „150 lat temu w Świdnicy i w okolicach na wybranej architekturze” adresowany do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z powiatu świdnickiego. Główną nagrodą były właśnie warsztaty kulinarne dla całej klasy oraz klasowy bilet do kina.

(MKO)

Powiązane artykuły