Za chwilę otwarcie browaru Złoty Pies

Na przełomie września i października na wrocławskim Rynku zostanie otwarty browar i restauracja Złoty Pies. Kilka dni temu odbyła się przedpremierowa degustacja warzonego tam piwa.

Na razie dostępne było piwo Bokser Lager, a już niebawem dołączą do niego Pitbull IPA, Buldog Amber i Golden Weizen.

Goście odwiedzający przedpremierowo browar Złoty Pies mogli obejrzeć nie tylko miedziane kadzie znajdujące się w głównej sali browaru, ale też zobaczyć pomieszczenia, w których piwo przechodzi proces fermentacji i leżakuje. Dojrzewa tam Buldog Amber, autorska wariacja na temat piwa marcowego. W kadziach fermentacyjnych charakteru nabiera z kolei Pitbull IPA przygotowana nie na amerykańskich, a nowozelandzkich chmielach. Czwarte piwo – Golden Weizen (pszeniczne), zostanie przygotowane krótko przed otwarciem, tak by najlepsze cechy zaprezentowało po premierze.

„Planujemy 10-12 piwnych premier w roku, w tym style bardzo rzadkie w browarach restauracyjnych, jak na przykład Saison, jasne piwo o owocowych posmakach, Altbier, intensywnie słodowe z wyczuwalną złożoną goryczką chmielową, czy Barley Wine, zwane „jęczmiennym winem”– mówi Łukasz Szwed, główny piwowar Złotego Psa.

Browar Złoty Pies został pomyślany tak, by piwo nie miało przed gośćmi żadnych tajemnic. Będzie można tu zobaczyć wszystkie etapy warzenia piwa, a nawet własnoręcznie dorzucić słody i chmiele do dwóch wielkich miedzianych kadzi, które stoją w głównej sali.

Browar powstaje we wrocławskim Rynku, w kamienicy z godłem Złotego Psa. Stąd jego nazwa. W środku na 1000 metrach kwadratowych będzie 250 miejsc na dwóch poziomach – w sali na I piętrze i w piwniczkach, oraz 5 barów – na każdym kranie po 1000 litrów trunku. Dojrzałe piwo z leżakowni przepłynie do nich przewodami chłodzonymi wodą, które będą miały w sumie prawie 300 m długości. Każdy kran zostanie też wyposażony w system chłodzenia wodą lodową, o temperaturze bliskiej zeru. Zapewni to piwu stabilność i najwyższą jakość.

W Złotym Psie piwo zawsze będzie podawane w odpowiednim dla danego stylu szkle. W browarze podstawą będzie wyszynk, ale są plany, by w przyszłości goście mogli też zabrać trochę piwa do domu w butelkach patentowych. Otwarcie browaru restauracyjnego Złoty Pies planowane jest na przełom września i października.

(KrzKr)

Powiązane artykuły