Zamek Topacz w przewodniku Gault&Millau Polska!

W niedzielny wieczór w Łodzi odbyła się gala wręczenia nagród i jednocześnie premiera światowej sławy przewodnika kulinarnego „Gault&Millau Polska”. Nagrodzone zostały najlepsze restauracje oraz szefowie kuchni. Restauracja w Zamku Topacz, która swoje drzwi dla gości otworzyła niespełna 8 miesięcy temu, znalazła się w przewodniku, otrzymując 13 punktów i 2 czapki.

W tym roku miała miejsce trzecia edycja żółtego przewodnika „Gault&Millau Polska”. Jego początki sięgają jednak 1965 roku, gdy został zapoczątkowany we Francji przez krytyków kulinarnych Henriego Gaulta i Christiana Millau. Wpisywane są do niego najlepsze restauracje, oceniane w skali od 1 do 20. W zależności od uzyskanych punktów otrzymują one czapki kucharskie. Restauracja w Zamku Topacz zdobyła 13 punktów i 2 czapki.

– Nasza restauracja to nowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Działa dopiero od ośmiu miesięcy, dlatego tym bardziej cieszymy się z przyznanego nam wyróżnienia. Od początku jej funkcjonowania stawiamy na potrzeby naszych gości, tworząc wykwintne dania szyte na miarę ich oczekiwań. Dwie czapki przyznane nam w przewodniku „Gault&Millau Polska” to dla nas potwierdzenie, że obraliśmy dobry kierunek – powiedział Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys.

Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom.

W Restauracji Zamku Topacz, tak jak i w całym obiekcie, tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Dania przygotowywane są na podstawie autorskich receptur Szefa Kuchni. Posiadają też szczyptę naturalnych ziół i przypraw, pozyskiwanych z zamkowego parku i ogrodu. W Restauracji powstają dania kuchni polskiej w wydaniu Fusion, ale nie brakuje też propozycji w stylu włoskim.

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

(MKO)

Powiązane artykuły