Złoty Pies warzy piwo na wrocławskim rynku

Już niebawem odbędzie się otwarcie browaru Złoty Pies zlokalizowanego na wrocławskim rynku. Specjalnie na tą okazję zostaną przygotowane cztery premiery.

Browar Złoty Pies warzy już lagera, piwo marcowe, IPA oraz pszeniczne. Za kilka dni oficjalne otwarcie obiektu.

Warzenie piwa rozpoczęło się od Lagera o nazwie Bokser, który musi dojrzewać aż 6 tygodni. Kolejne premierowe piwa już leżakują. Wariacja piwa marcowego, czyli Buldog Amber nabiera charakteru, a w kotle warzelnym gotuje się IPA o nazwie Pitbull.

– Marcowe i IPA będą leżakować 2-3 tygodnie. Na końcu jest pszeniczne, Golden Weizen, które trafi do kufli prawie od razu po zakończeniu fermentacji. Każde piwo warzymy według autorskiej receptury, na składnikach najwyższej jakości, w naturalnym tempie, niczego nie przyśpieszając – mówi Łukasz Szwed, piwowar browaru Złoty Pies.

Cztery style piwa na otwarcie to dopiero początek. W ciągu roku będą się tam pojawiać nowości, od kilku do kilkunastu. Każde premierowe piwo otrzyma nazwę i wizerunek nawiązujący do jednej z ras psów.

Browar wyróżnia także idea live brewing. Na czym polega? W Złotym Psie będzie można zobaczyć wszystkie etapy warzenia piwa, a nawet własnoręcznie dorzucić słody i chmiele do dwóch wielkich miedzianych kadzi, które stoją w głównej sali.

Będzie można nawet pójść z piwowarem do leżakowni i sprawdzić, czy piwo, którego warzenie zaczęliśmy kilka tygodni wcześniej, może już trafić do kufli. Bez tajemnic będzie także kuchnia Złotego Psa. Goście zobaczą, jak przygotowywane są potrawy.

Restauracja będzie miała sezonowe menu, a produkty będą pochodzić od regionalnych producentów, na stałe współpracujących z browarem. Browar restauracyjny Złoty Pies powstał w kamienicy z charakterystycznym godłem Złotego Psa. Stąd jego nazwa. W środku będzie 250 miejsc na dwóch poziomach – w sali na pierwszym piętrze i w klimatycznych piwniczkach oraz 5 barów.

(KrzKr)

Powiązane artykuły