Jak zachować młody wygląd i nie dać się wolnym rodnikom?

Starzenie się skóry jest związane z wieloma czynnikami. Jednym z nich są wolne rodniki.

Z doświadczenia kosmetologa, wynika, że właściwie żadna z klientek nie wie czym one są, jaki mają wpływ na procesy starzenia skóry oraz jak bronić się  przed ich negatywnym działaniem.

A więc, czym są wolne rodniki?

Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną, utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy.

Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych, jak wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu. Pokarmy te zawierają więc bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym.

Prawie nikt nie zdaje sobie sprawy, jak potężnym źródłem powstawania wolnych rodników jest opalanie się. Stosując filtry UV nie zdajemy sobie sprawy z negatywnych skutków używania chemicznych filtrów UV, które przyśpieszają starzenie skóry.

Wolne rodniki uszkadzają żywe komórki. W konsekwencji ich działania dochodzi do utleniania błon komórkowych, pękania nici DNA, zmian w cząsteczkach białek i węglowodanów oraz innych niekorzystnych procesów.

W toku ewolucji organizmy wytworzyły mechanizmy obronne przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W prawidłowych warunkach pomiędzy powstawaniem reaktywnych form tlenu a ich neutralizacją zachodzi stan równowagi. Jeśli zostanie on zakłócony, powstaje stan określany jako stres oksydacyjny. Wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe, zakłócają przebieg procesów metabolicznych. Prowadzą do powstania nowotworów, są przyczyną powstawania zaburzeń w obrębie układu krążenia, nerwowego, przyśpieszają starzenie się organizmu, uszkadzają kolagen i elastynę. Dziennie, każda komórka atakowana jest przez miliony wolnych rodników.

Organizm do pewnego stopnia umie się obronić przed wolnymi rodnikami, wychwytuje je oraz neutralizuje. Substancje działające w ten sposób to m.in. witaminy A,C i E substancje roślinne jak karoten i flawonoidy, czynniki enzymatyczne. Najsilniejszym antyutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach jest witamina E. Rodniki nadtlenkowe reagują z witaminą E 120 razy szybciej niż z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli witamina E chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W wyniku tej reakcji powstają niereaktywne rodniki tokoferylowe, które przechodzą na powierzchnie błon komórkowych. Tam w reakcji z witaminą C następuje ich redukcja do a- tokoferolu.Witamina C, rozpuszczalna w wodzie utrzymuje równowagę wewnątrz komórki i jest głównym antyoksydanetm płynów pozakomórkowych. Innym antyutleniaczem jest witamina A.

Ważna jest urozmaicona dieta dostarczająca antyoksydantów. Na przykład flawonoidy są grupą związków obecnych w owocach, warzywach, herbacie czy czerwonym winie. Łatwo dostępne źródła przeciwutleniaczy, to groch, fasola, soczewica, brokuły, brukselka, winogrona, cytrusy, zielona herbata, http://biotechnologia.pl.

mgr Agnieszka Kühl, coach,międzynarodowy trener biznesowy w budowaniu strategii salonów kosmetycznych i SPA. Ekspert w dziedzinie składników stosowanych w kosmetykach

mgr Agnieszka Kühl, coach,międzynarodowy trener biznesowy w budowaniu strategii salonów kosmetycznych i SPA. Ekspert w dziedzinie składników stosowanych w kosmetykach

– Niemiecka firma Dr.Baumann Cosmetic, jest światowym liderem w produkcji „czystych kosmetyków” bez toksycznych składników, takich jak chemiczne konserwanty, czy powszechnie stosowane w przemyśle kosmetycznym oleje mineralne (tanie ekstrakty ropy naftowej).Proponuję kosmetyki marki Dr.Baumann które zawierają składniki przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników na poziomie naskórka i skóry właściwej. Rekomenduję najwyższej jakości kosmetyki skutecznie opóźniające starzenie się skóry i neutralizujące działanie wolnych rodników. Między innymi są to wielowarstwowe liposomy z witaminami A,E,C, które chronią kolagen i elastynę, decydujące o kondycji skóry, przed utlenianiem, czyli degeneracją. Podobne działanie ochronne dotyczy struktury białkowo tłuszczowej błon komórkowych. Inna propozycja to np. lotiony przeciw słoneczne bez chemicznych filtrów UV. Zawierają mineralne tlenki cynku i tytanu, które odbijają promienie słoneczne i nie są wchłaniane przez skórę. To, co mogę zaoferować jako kosmetolog, by przeciwdziałać wolnym rodnikom przyśpieszającym starzenie się skóry, to nie tylko zabiegi rewitalizujące w salonie, ale także kosmetyki do codziennej pielęgnacji. Właśnie codzienne stosowanie profesjonalnie dobranych kosmetyków może dać oczekiwany efekt. Wizyta w salonie od czasu do czasu, to tylko okazja do profesjonalnych zabiegów, których nie ma możliwości przeprowadzić samodzielnie. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące problemów ze skórą. Zapraszam do współpracy salony kosmetyczne i SPA.

(T.S.)

Powiązane artykuły