25-lecie Mineral

Minęło ćwierć wieku, odkąd w Gorzanowskiej Wytwórni Wód mineralnych, z taśmy produkcyjnej wyjechała pierwsza szklana butelka wody Mineral. Mineral to również nazwa samej firmy, która od lat rozwija się, zdobywając co raz większe uznanie klientów.

W wielkim jubileuszu firmy, które odbyło się 24 września 2015 r. wziął udział wojewoda dolnośląski. Tomasz Smolarz miał okazję poznać proces technologiczny produkcji wód a także historię przedsiębiorstwa.

Wytwórnia Wód Mineralnych „Mineral” powstała pod koniec lat 80-tych. Właściciele wybrali tą lokalizację ze względu na jej walory naturalne występujące w regionie. W okolicach Gorzanowa, niewielkiej wsi w powiecie kłodzkim, znajduje się kilkanaście źródeł wód. Są to źródła artezyjskie (tzw. samowypływy). Ten ewenement w skali Polski ma olbrzymie znaczenie dla jakości butelkowanej wody. Jak wyjaśniają właściciela „Mineral” takiej wody nie trzeba pompować ze złoża, wystarczy ją pobrać dzięki naturalnemu ciśnieniu ponad 2 atm., nie naruszając struktury złoża.

We wrześniu 1990 roku z taśmy wyjechała pierwsza porcja „Mineral” w szklanych butelkach o pojemności 0,33 l. Linia technologiczna posiadała wydajność 3000 butelek na godzinę, a woda do produkcji pochodziła z odwiertu nr 5, którego nazwa została ustalona później na „Familijna”. To był debiut.

– Przez ćwierć wieku firma systematycznie się rozwijała umacniając swoją pozycję na rynku – przyznaje Marta Libner, z Biura Prasowego Wojewody Dolnośląskiego.

Wytwórnia wybudowała nową halę, nowe ujęcie, nawiązała współpracę z sieciami handlowymi, jako pierwsza w Polsce wprowadziła do obrotu tzw. napoje funkcjonalne, na bazie naturalnej wody mineralnej oraz ekstraktów ziołowych i roślinnych m.in. hibiskusa, żeń-szenia, aloesu, yerba mate, herbaty zielonej.

Za swoją działalność Mineral wielokrotnie został nagradzany. W 2010 roku otrzymał tytułu Gazeli Biznesu 2010 oraz Geparda Biznesu 2010. W 2011 roku ponownie przyznano mu tytuł Gazeli Biznesu. A rok później Diament Forbsa 2012.

(MIRKA)

Powiązane artykuły