Czy zdrowa żywność musi być droga?

Wzrost popularności zdrowego stylu życia sprawił, że kupowanie produktów ekologicznych przestało być uznawane za kaprys i staje się naszą codziennością. Według raportu przeprowadzonego pod patronatem Fundacji „Wiemy Co Jemy” już ponad połowa z nas zadeklarowała przywiązanie do świadomych zakupów. Niestety nadal często rezygnujemy z zakupu zdrowej żywności ponieważ zakładamy, że jest ona zbyt droga. Czy musi taka być?

Zdrowa żywność bez tajemnic

Kiedy wybieramy się na zakupy i podchodzimy do półek z ekologiczną żywnością, z reguły naszą uwagę zwraca panujący tam swoisty „mikroklimat cenowy”. Często mamy tez trudności w rozpoznawaniu zdrowej żywności, ponieważ nie jest dobrze wyeksponowana a etykietki są dla nas niezrozumiałe i często mylące. Co więcej, na rynku jest coraz więcej certyfikatów niejasnego pochodzenia. Ponieważ zdrowa żywność nie została jeszcze sklasyfikowana w jednoznaczny sposób na naszym rynku, w rezultacie terminy takie jak: żywność funkcjonalna, naturalna, tradycyjna czy nieprzetworzona są nadużywane. A my już nie do końca wiemy, co za tymi określeniami stoi.

Moda na zdrowy styl życia sprawiła też, że na półkach pojawiło się wiele produktów, które ze zdrowiem mają niewiele wspólnego. Jesteśmy otoczeni chwytami reklamowymi, które nie pomagają nam w wyborze. Konserwanty i barwniki chowane są w długich listach składników, a na to wszystko przyklejone są etykietki „zdrowe” czy „fit”. Podczas zakupów należy pamiętać że to, co znajduje się na przodzie produktu niekoniecznie musi być zgodne z prawdą – w przeciwieństwie do tego, co znajduje się w spisie składników na tyle opakowania. Dlatego warto byśmy zaczęli dokładniej czytać składy przed włożeniem produktów do koszyka. Wtedy możemy zauważyć, że czasem droższe, ładniejsze i wyglądające na zdrowsze produkty, wcale takie nie są.

Jak zatem szukać zdrowej żywności w przystępnych cenach?

Cena nie stanowi przeszkody

Droga do zdrowego odżywiania wcale nie musi być trudna. Wprowadzenie nowych, lepszych nawyków żywieniowych na pewno nam w tym pomoże. Przyjrzyjmy się, co zwykle wkładamy do naszego i zamieńmy te wysoko przetworzone, zawierające zbyt wiele cukrów dodanych i tłuszczów przekąski, na te zdrowsze. Im mniej przetworzone i im prostszy skład tym lepiej. Po pewnym czasie wyrobiony nawyk czytania etykiet sprawi, że łatwiej nam będzie odróżnić produkty w pełni naturalne od tych z technologicznymi dodatkami. Warto też zacząć zwracać uwagę na certyfikaty, które gwarantują jakość produktów, takich jak np. Euro-liść, czy Clean Label.

Dzięki takim certyfikatom nasze artykuły zostają tak opisane, że ich zawartość jest zrozumiała dla każdego, a co więcej, motywuje firmy, by ograniczały ilość sztucznych konserwantów i barwników. Szczęśliwie trend stawiania na dobrej jakości jedzenie sprawił, że produkty które kiedyś miały zawrotne ceny, są już zdecydowanie tańsze. A ich dostępność też stale wzrasta. Patrząc na popularność eko – marketów w Niemczech czy Francji, można wyciągnąć wnioski, że w Polsce też ten trend również będzie się rozwijał. A popularyzacja trendów zwykle oznacza urynkowienie cen!

Doskonałym przykładem umasawiania zdrowej żywności jest marka DayUp – lider na rynku przekąsek i deserów w poręcznych saszetkach teraz wprowadził na rynek także nowość w segmencie śniadaniowym – Wake&Joy.

– Zdajemy sobie sprawę z tego, że wysokie ceny mogą odstraszać od zdrowego trybu życia, dlatego tworzymy korzystne cenowo produkty z musów owocowych, jogurtu, czy bezglutenowe śniadania i desery bez laktozy. Wiemy, że atrakcyjna cena i praktyczne opakowanie, a przede wszystkim zdrowy skład są coraz mocniejszymi atutami, które konsumenci doceniają – mówi Bartosz Ponikło, Dyrektor ds. marketingu firmy Arteta.

– Nasze produkty są tworzone zgodnie z trendem czystej etykiety. Nie dodajemy cukru, skoro znajduje się on w naturalnych składnikach. Nie stosujemy chemii dla obniżenia kosztów i zwiększenia efektywności produkcji. Mamy świadomość, że większość klientów nie ma czasu i ochoty na żmudne analizowanie składu kupowanych produktów, więc maksymalnie uproszczamy ich zawartość – dodaje.

Łatwa dostępność, przystępne ceny – wszystko to powinno wpłynąć na podejmowanie przez nas lepszych decyzji zakupowych. Wystarczy tylko, że podczas codziennych zakupów będziemy dokładniej przyglądać się składowi produktów, które lądują w naszym koszyku, by jakość naszego odżywiania znacznie się podniosła.

AnPl

Powiązane artykuły