Jak wzmocnić swoją odporność? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Niestety bombardowani licznymi reklamami nie jesteśmy w stanie subiektywnie ocenić, co w rzeczywistości może nam pomóc, a co zaszkodzić. Najlepsze rozwiązania daje nam sama natura. Takim przykładem bogactwa natury w czystej postaci jest aloes. Więcej na ten temat zdradzi Państwu – Paula Pindor-Masternak.
Nasze zdrowie jest oparte na trzech filarach i o każdy z nich powinniśmy zadbać, żeby to było kompleksowe.
Pierwszy filar to dieta
Dieta rozumiana nie jako dieta odchudzająca, czy innego tego typu, ale jako właściwy sposób odżywiania. Dieta w ramach której mamy uwzględniona odpowiednią suplementacje. W dzisiejszych czasach jest czymś koniecznym, ponieważ jesteśmy tym co jemy, a w zasadzie co przyswajamy.
Drugi filar to aktywność fizyczna
Najnowsze badania pokazują, że bardzo duże korzyści przynosi już 30 minutowy codzienny spacer na świeżym powietrzu. Chodzi tutaj głównie o regularność.
Trzeci filar to regeneracja/ sen, odpoczynek
Powinniśmy się wysypiać aby organizm mógł się w tym czasie odpowiednio zregenerować i nabrać sił na nowy dzień.
W naszej diecie, kiedy chcemy zwiększyć swoją odporność warto postarać się zrezygnować żywności przetworzona, fast foody, cukru, który jest dodawany prawie do wszystkiego, a zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców, kaszy typu jaglana czy gryczana, zdrowych tłuszczów a wyeliminować tłuszcze trans. W celu zwiększenia odporności warto dodać do naszej diety takie produkty, które są nawet nazywane naturalnym antybiotykami. Są to np. : cebula, kiszonki, oregano, cynamon, imbir, czosnek, miód, szałwia, tymianek, kurkuma. Możemy dodatkowa pić napar przyrządzony w następujący sposób: 1 szklanka gorącej wody, dodajemy 2 plasterki imbiru, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu i szczyptę kurkumy. Jest pyszny i lubiany również przez dzieci. Z pomocą przychodzi nam również taka roślina jak aloes, która jest nazywana królową roślin. Aloes jest znany od tysięcy lat i wykorzystywany przez ludzi już od starożytności. W dzisiejszych czasach już jest bardzo dobrze przebadany i poznany pod kątem jego właściwości. Ma ponad 200 czynnych substancji, ale 95% zawartości aloesu stanowi… WODA, a poza tym znajdziemy w nim:
- Substancje mineralne (wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, mangan, potas, chrom, miedź),
- Witaminy wszystkie z grupy B ( w tym również B12 co jest ewenementem w świecie roślin),
- Wit. C, beta karoten, cholina i kwas foliowy,
- Aminokwasy,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe,
- Substancje działające przeciwbólowo,
- Substancje o działaniu przeciwzapalnym.
Ale picie aloesu to przede wszystkim ogromne korzyści dla naszego organizmu m.in. aloes ruszy naszą przemianę materii. I to na każdym poziomie. Począwszy od wzmożenia trawienia i wchłaniania w jelitach, na komórkowych przemianach energetycznych skończywszy. Intensywniejsza przemiana materii powoduje też zwiększenie spalania kalorii dzięki czemu możemy łatwiej zgubić niepotrzebne kilogramy. Reguluje prace jelit dzięki czemu pozbywamy się zaparć, wzdęć i innych problemów jelitowych, czujemy się po po prostu lżejsi. No i najważniejsze to nas po po prostu dożywi na poziomie komórkowym, uzupełni dzięki swojemu bogactwu wszystko to czego nie dostarczymy swojemu organizmowi w naszych posiłkach. Tak więc szczególnie w ostatnim czasie, kiedy powinniśmy dbać o swoje zdrowie bardzo mocno, warto dodać do naszej diety codzienna porcję aloesu jako uzupełnienie naszych codziennych posiłków. Ja z cała rodziną pije aloes już od 5 lat, dzięki czemu wzmocniliśmy swoją odporność tak, że jako przykład podam, że moje dzieci oraz ja i mój mąż od tego czasu nie potrzebowaliśmy stosowania antybiotyków. Aloes, który pijemy aby właśnie wzmocnić nasz układ odpornościowy to żel aloesowy z dodatkiem miodu, cytryny i imbiru oraz witaminy C, selenu i cynku. Certyfikowany żel aloesowy dedykowany dla wzmocnienia odporności, to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu.
Dzięki zastosowanym dodatkom ma potrójne działanie na nasz układ immunologiczny:
- wzmacnia istniejące komórki odpornościowe,
- aktywuje produkcje nowych komórek odpornościowych,
- stymuluje układ odpornościowy do szybszej regeneracji.
Każdy zawarty w nim składnik ma swoje specjalne zadanie:
- Aloe Vera odżywia nasz organizm,wzmacnia, aktywuje i stymuluje nasz układ odpornościowy dzięki swojemu bogatemu składowi substancji czynnych takich jak acemannan, witaminy, mikroelementy, minerały i enzymy.
- Imbir zawiera olejki eteryczne, gingerol, żywice i kwasy żywiczne. Dodatkowo jest on bogaty w witaminę C oraz zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, sód i fosfor.
- Miód ma właściwości dobroczynne ponieważ zawiera bioaktywne substancje i antyoksydanty.
- Cytryna to naturalne źródło witaminy C
- Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami . Ponadto wpływa na wiele innych procesów w ludzkim organizmie.
- Cynk aktywuje układ odpornościowy. Jest kluczowym czynnikiem, który może wpływać na odporność przeciwwirusową.
- Selen aktywuje układ odpornościowy. Ponieważ nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować selenu to powinniśmy go przyjmować codziennie wraz z pożywieniem.
W dzisiejszych czasach warto zainwestować w swoje zdrowie. Zainteresowanych szczegółami programu, który stosujemy całą rodziną, zapraszam do kontaktu.
AnPl