Inauguracja Dni Karpia

Tłumy wrocławian przybyły w ostatnią niedzielę sierpnia na inaugurację Dni Karpia, zorganizowanych już po raz dziesiąty. Karpiowy piknik to nie tylko kulinarne show z rybą w roli głównej, ale także pokazy filmów przyrodniczych, jarmark produktów lokalnych i regionalnych, występy zespołów, gry edukacyjne i inne atrakcje dla najmłodszych.

Z ramienia samorządu województwa w imprezie udział wzięła wicemarszałek Ewa Mańkowska. Przez cały dzień na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu wszystkie oczy były skupione na królewskiej rybie – karpiu, pochodzącym ze Stawów Milickich. Można go było spróbować i kupić, a nawet zapoznać się z metodami jego przyrządzania, które pokazała zwyciężczyni drugiej edycji kulinarnego programu Masterchef, Beata Śniechowska.

Imprezie towarzyszyły występy zespołów z Doliny Baryczy ‒ Milickiej Orkiestry Dętej i Kaliny z Twardogóry. Nie zabrakło także pokazów filmów o przyrodzie i gospodarce rybackiej Doliny Baryczy. Miłośnicy regionalnych smaków, innych niż milicki karp, mieli okazję dodatkowo spróbować lokalnych miodów, dżemów, ekologicznych warzyw i owoców, serów i zaopatrzyć się w produkowaną na Dolnym Śląsku ceramikę czy biżuterię.

Organizatorem imprezy otwarcia było Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Fot. użyczone | www.dnikarpia.barycz.pl

(Kris)

Powiązane artykuły