Jaja ekologiczne, samo zdrowie

Kotlina Natury to marka wybornych jaj ekologicznych, z wolnego wybiegu, a także znoszonych przez kury zielononóżki. Ich produkty powstają na czystym i ekologicznym obszarze Sudetów. Gostków, skąd pochodzi marka, leży w obniżeniu masywu Trójgarbu i Krąglaka, nad rzeką Ciekliną. Niedaleko stąd do znanych sudeckich miejsc: Kamiennej Góry, Bolkowa czy Szczawna Zdroju.

Przy produkcji, korzystają z dobrodziejstw natury, będących najlepszym gwarantem najwyższej jakości produktów. Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami i zapraszanie do kulinarnej podróży przez różnorodne kompozycje smakowe. Ich strona internetowa i media społecznościowe pełne są niecodziennych przepisów z jajem w roli głównej.

Jakość produkowanych przez nich jaj wynika bezpośrednio z dobrostanu kur. Dlatego Kotlina Natury tak bardzo promuje „zerówki” i „jedynki” z tzw. chowu alternatywnego. Zaletami tych jaj jest bogactwo w wartości odżywcze, wynikające z dobrego traktowania niosek. Dzięki lepszym warunkom kury odwdzięczają się jajami, które mają mniej cholesterolu i więcej witaminy E, A oraz kwasów omega 3 i beta karotenu.

Jaja z chowu na wolnym wybiegu, czyli tzw. „jedynki” znoszone są przez kury, które korzystają zarówno z kurnika, jak i z przygotowanych wybiegów, gdzie na jedną nioskę przypada 4 m/kw terenu pokrytego zielenią. Choć żyją w ograniczonej przestrzeni, chodzą i grzebią sobie gdzie chcą.  Wychodzą swobodnie na zewnątrz, gdzie mają dostęp do świeżego powietrza i paszy. Podłoga w kurniku wyłożona jest zaś słomą. Dzięki tej swobodzie mają możliwość rozpościerania skrzydeł, a w konsekwencji – ich kości są mocne.

Zerówki, to jaja znoszone przez kury z chowu ekologicznego. W tym systemie chowu warunki bytowania kur są najbardziej zbliżone do naturalnych. Kurnik jest miejscem noclegowym, a kury całe dnie spędzają na wybiegach (z wyjątkiem okresu zimowego).

Choć kura jest udomowionym gatunkiem ptaka i to naturalnym środowiskiem jej protoplastów był las.  Dlatego Kotlina Natury stara się odtworzyć kurom warunki życia zbliżonego do tego habitatu. Ptaki są wolne i mają dostęp do powietrza, jedzenia i żyją zgodnie ze swoją naturą. To co jest istotne, to fakt, że kury są karmione paszą ekologiczną.

Kotlina Natury dba o najwyższe standardy chowu niosek. Wszystkie ich wysiłki mają jeden cel: zapewnienie klientom najlepszych, pełnych smaku i bezpiecznych dla zdrowia produktów.

MaJa

Powiązane artykuły