Smaku polskiej historii spróbować można w Restauracji „Babinicz” w kompleksie „Dworzysko” w Szczawnie – Zdroju. Z okazji stulecia odzyskania niepodległości, do 11 listopada trwa tam Tydzień Kuchni Polskiej.
– Zapraszamy w kulinarną podróż po smakach polskiej historii, w ramach której będziecie mogli spróbować nowoczesnych interpretacji dań z terenów pod wpływami pruskimi, rosyjskimi oraz austriackimi – mówi szef kuchni Wojciech Hrapkiewicz.
„Babinicz” w kompleksie „Dworzysko” w Szczawnie – Zdroju to jedna z 4 restauracji na Dolnym Śląsku, które biorą udział w „ Kulinarnym Zjednoczeniu Polski”. Organizatorem specjalnej edycji programu jest sieć Makro. W ramach projektu ukazała się m.in. książka „Sto receptur na sto lat niepodległości”. Od 5 do 11 listopada odbywa się Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego lokale w całym kraju wprowadzają specjalne menu, by wspólnie celebrować tę wyjątkową rocznicę ze swoimi gośćmi. W ramach ogólnopolskiej akcji do menu Restauracji „Babinicz” trafiły: rosół z limonką i rozmarynem, polewka cebulowa, tort z kapusty, kaczka w czerwonym winie oraz maczanka wieprzowa ze świni złotnickiej.
– Cała akcja to nowoczesne interpretacje dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej – opowiada Wojciech Hrapkiewicz, który odpowiada za wykonanie „niepodległościowych” dań w kompleksie „Dworzysko”.
Zapraszając na kulinarną podróż do „Dworzyska”, warto wspomnieć o ostatnim sukcesie młodych kucharzy z Restauracji „Babinicz”. Zastępca szefa kuchni Tomasz Czarnecki i uczeń Patryk Bernaś rozgromili konkurencję z kilkudziesięciu restauracji w kraju i zwyciężyli w konkursie „Spotkania Self Cooking Center” w Zamku Topacz. W tym roku tematem kulinarnego wyzwania były dania wegańskie, czyli całkowicie pozbawione produktów zwierzęcych.
AnPl