Zdrowe odżywianie bez glutenu

Czy wiesz czym jest gluten? Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową? Czy będąc na diecie można smacznie jeść? Na te i wiele innych pytań przez cały ostatni weekend odpowiadali nasi eksperci podczas Weekendu bez glutenu zorganizowanego przez firmę Schär w warszawskiej Hali Gwardii. 50 dzieci i dorosłych wzięło udział w warsztatach kulinarnych, setki odwiedzających stoisko osób skosztowało bezglutenowych przekąsek, a ponad 650 osób zainteresowanych przejściem na dietę bezglutenową odebrało pakiety startowe.

Święto bezglutenowego pieczenia

Dwa dni pieczenia z wykorzystaniem tylko i wyłącznie bezglutenowych produktów takich jak najnowsza mieszanka mąk – MixB-Bread Mix. Bułeczki, chałki, chleb – wszystko cieplutkie, świeże i bardzo smaczne. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne dla dorosłych prowadzone przez Jaśka Kuronia oraz zajęcia dla najmłodszych pod czujnym okiem ekspertki Schär, Wiolety Zysk. Jedni i drudzy z prawdziwym zapałem zagniatali ciasto na słodkie bułeczki z kruszonką, czy też autorskie pizze i czekali z niecierpliwością na swoje wypieki.

 Wbrew pozorom, pieczenie z mąką bezglutenową nie jest wcale takie trudne i nie różni się zbytnio od pracy z mąką pszenną. Należy jednak pamiętać, aby dobierać optymalne proporcje do naszych wypieków”. Podczas spotkania z blogerami kulinarnymi, Jasiek podkreślił, że często sam stosuje mąkę MixB do pizzy, gdyż ciasto rośnie szybciej, przez co pizza jest łatwiejsza w przygotowaniu – Jasiek Kuroń, znany i ceniony szef kuchni, tak skomentował imprezę.

Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową marzyłam o zjedzeniu pizzy. Teraz z nową mąką Schär to będzie możliwe. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w warsztatach. Zdobytą wiedzę na pewno wykorzystam w swojej kuchni – powiedziała jedna z uczestniczek.

Profesjonalne porady

Diagnoza nietolerancji glutenu i celiakii jest dotkliwa, bo wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych i rezygnacją z ulubionych potraw, a w szczególności smacznego pieczywa czy pizzy. Dlatego najpierw zawsze trzeba się skonsultować ze specjalistą. Przez cały miniony weekend każdy, kto odwiedził Halę Gwardii mógł porozmawiać o swoich problemach z dietetyczkami.

Jedzenie bez glutenu nie jest złe

Nowa mąka MixB-Bread Mix to mieszanka specjalnie stworzona do przygotowywania do różnego rodzajów wypieków. Ulepszona receptura, pozwala na jeszcze łatwiejsze wyrabianie ciasta. Nawet następnego dnia chleb wypieczony z nowej mąki smakuje tak samo jak ten kupiony w piekarni. W swoim składzie nie zawiera już mąki łubinowej, którą zastąpiły mąka z soczewicy i ryżu,  dzięki czemu wzrosła ilość składników mineralnych. Ponadto MixB zawiera mniej soli, cukru, tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby, które chciałyby się dowiedzieć więcej na temat diety i produktów bezglutenowych zapraszamy do odwiedzanie strony internetowej firmy Schär www.schaer.com.

AnPl

Powiązane artykuły