Będzie pysznie – wywiad z Joanną Bierłą właścicielką Cukierni Bis

Fani słodkości z pewnością wyczekują dnia, w którym bez poczucia winy będą mogli zajadać się pączkami, faworkami i oponkami. Okazją do popuszczenia pasa przez trzymających dietę, jest ostatni czwartek karnawału, kiedy to obchodzimy Tłusty Czwartek. Tym razem rozmawiamy z Joanną Bierłą – właścicielką Cukierni Bis.

Jakie pyszności szykują Państwo na Tłusty Czwartek dla klientów?

Fot. użyczone | Joanna Bierła

Tradycyjne pączki z marmoladą wieloowocową, pączki z nadzieniem różanym, pączki z budyniem, pączki z adwokatem oraz nowe pączki z powidłami śliwkowymi i cynamonem oraz chrust – faworki.

Powinniśmy mówić chrust czy faworki?

Prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca podkreśla, iż chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.

Ile pączków przygotują Państwo w tym roku? Czy sprzedaż słodkości w Tłusty Czwartek zmienia się z roku na rok?

Co roku liczba klientów rośnie na nasze produkty wiec idąc na przeciw oczekiwaniom klientów planujemy zrobić ok 30 000 pączków. Choć to duże wyzwanie dla tak niewielkiej cukierni jak nasza.

Co wyróżnia pączki z Cukierni Bis?

Nasze pączki różnią się znacząco od pączków robionych obecnie w innych cukierniach i piekarniach. Są wyrabiane metodą tradycyjną, czyli nadzienie jest zawijane w surowe ciasto i smażone, co nadaje pączkom wyjątkowy smak i aromat nadzienia, które podczas smażenia jest podgrzane. Jest to metoda, dłuższa niż ta, która obecnie funkcjonuje w większości cukierni czyli nabijanie już usmażonego pączka nadzieniem. Dzięki tradycyjnej metodzie nasze pączki są wyjątkowe i mają dużo lepszy smak.

Strona internetowa: www.cukierniabis.pl

Gdzie można kupić produkty Cukierni Bis?

  • Cukiernia BIS ul. Westerplatte 23 Świdnica
  • Cukiernia BIS ul. Wałbrzyska 5 Świdnica

Dziękuje za rozmowę,

Paulina Purgał

 

 

Przepis na pyszne i proste w przygotowaniu Pączki

Składniki: 0,5 kg mąki 2 żółtka + 1 całe jajko 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka aromat pomarańczowy marmolada z róży (najsmaczniejsza:)) 7 g suchych drożdży kieliszek wódki cukier waniliowy 1 kostka tłuszczu do smażenia

Do dużej miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. Wsypujemy w nie drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mleka, mieszamy delikatnie tak aby dostało się tam trochę mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Po tym czasie ubijamy widelcem jaja z cukrem i cukrem waniliowym oraz kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego wraz z pozostałym mlekiem, olejem i wódką dodajemy do ciasta. Całość wyrabiamy na elastyczną masę i zostawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kule napełniając je marmoladą i układając zlepieniem do dołu na deseczce posypanej mąką. Gdy są gotowe ponownie zostawiamy je na 15 minut pod przykryciem. Tłuszcz topimy w wysokim garnku i smażymy sprawdzając czy ciasto jest już dobre w środku. Po osączeniu i ostygnięciu polewamy lukrem.

Powiązane artykuły